/ Дарик Варна, архив
Проектът за реконструкция на довеждащия водопровод от помпена станция "Опалово" до град Радомир да бъде дарен на "ВиК" ООД - Перник, е решил на днешното си заседание Общинският съвет, съобщиха от Общината.

Становището е с цел реализация на проекта чрез инвестиционния механизъм на "Български ВиК холдинг" ЕАД. От 130л/сек., подавани от помпите при каптаж "Опалово", след преминаване по довеждащата тръба в града влизат едва 60 л/сек.

От този водопровод се водоснабдяват ниската зона на Радомир, част от високата зона на града посредством помпа, кв. "Върба", селата Борнарево и Николаево.

Миналото лято кметът на общината Пламен Алексиев входира писмо до МРРБ, в което иска целево финансиране в размер на 6 930 359, 51 лв. с включен ДДС, за реконструкция на довеждащия водопровод.

През февруари миналата година Алексиев е изпратил писма до министрите на околната среда и водите и на регионалното развитие и благоустройството, както и до областната управа и "ВиК"-Перник, в които алармира, че съществува сериозен риск за цялата водоснабдителна система на града.

Настоява за спешни мерки за извършване на авариен ремонт на довеждащия водопровод.