Събрани са достатъчно доказателства, повдигнато обвинение за умишлено убийство на швейцарския бизнесмен Удо Ланге в пернишкото село Кладница. Задържаният 57-годишен мъж е арестуван за 24 часа, удължено с прокурорско постановление за 72 часа. Това обяви наблюдаващият прокурор Аделина Алексиева.

Арестуваният се е познавал със семейството, работил е при съпругата на жертвата, а мотивът е личен. Те са имали лични и служебни, професионални отношения, допълни говорителят на Окръжната прокуратура в Перник Албена Стоилова.

Задържаха мъж за убийството на швейцарския бизнесмен

Задържаният живее в София по адресна регистрация. Към момента доказателствата сочат, че той е извършител, проверява се версията дали има и друг извършител или някой, който да му е помогнал. Няма доказателства на този етап срещу съпругата на жертвата.

Направена е аутопсия. Няма данни бизнесменът да е бил преоблечен или местен. Има констатирано увреждане на белия дроб - малка рана на шията, заяви още Стоилова.

Убийството е станало в жилището на жертвата.

Иззети са веществени доказателства и претърсвания на адреса на предполагаемия убиец. Съпругата на Удо Ланге е била в жилището по време на извършването на престъплението.

Разкриха подробности за убийството на швейцарския бизнесмен



„За нас е ясен механизмът на извършване на това престъпление, ясни са и лицата, които са съпричастни, включително и физическият убиец“, заяви по-късно пред медиите и вътрешният министър Иван Демерджиев.

Събират се интензивно доказателства, денонощно работят екипите на полицията.

„Установили сме необходимата оперативна информация, събират се доказателства, които да обезпечат успешното приключване на наказателното производство. Но както механизмът, така и съпричастните лица са ясни и известни за нас“, посочи Демерджиев.

По думите му по трупа са извършвани „определени манипулации“.

„Нашето становище беше, че е местен, впоследствие се оказа, че са извършвани други манипулации, които да замаскират следите от извършеното убийство“, допълни служебният министър.