/ iStock/Getty Images
Подновява се традиционното изкачване на връх Стража - първенец на Парамунската планина, съобщиха от Трънското туристическо дружество.

Походът, който ще се състои на 19 март, е в чест на 5-годишния юбилей от първото масово изкачване на върха, посветен е на борбата на трънчани за чиста природа. Тогава близо 700 души от цялата страна подкрепиха каузата за съхраняване на красотата на Трънския край, а изкачването бе водено от алпиниста Боян Петров.

Три месеца по-късно на референдум 93 процента от местните жители заявиха, че не желаят на територията на община Трън да има златни мини.

След това бе създанено Трънското туристическо дружество, а от 2018 г. неговите членове решиха ежегодно да изкачват връх Стража в средата на март. Традицията беше прекъсната през последните 2 години поради невъзможност за провеждане на масови прояви.

Походът ще тръгне от две места. По-лекият маршрут е този от село Лялинци. По него разстоянието е 2,7 км, с положителна денивелация от около 490 м.

Новото трасе ще е с начало село Велиново. То е значително по-трудно, но и предлагащо по-разнообразен терен и повече красиви панорами, както и изкачване на още един връх, от който се откриват величествени гледки – Груйница (1243 м), уточнява Трънското туристическо дружество. Разстоянието в посока до връх Стража е около 5 км с положителна денивелация от 650 м.

Тръгването от село Велиново е в 9:30 часа, а от село Лялинци в 10:30 ч.
БТА