/ iStock/Getty Images
Перник ще се включи в отбелязването на Международния ден на йога на 19 юни (неделя), съобщи общинският пресцентър.

Събитието, което е организирано от община Перник, съвместно с посолството на Индия, Индологическа фондация „Изток - Запад“ и Санохолистик център - Перник, е с начало 10:30 ч. в малкия салон на Двореца на културата. В 10:45 ще започне йога клас - Класическа Хатха йога, паралелно във второ фоайе ще се проведе клас "Йога за деца".

Предвидени са лекции "Децата и йога- полезни практики за порастване", "Йога като дървото на живота", динамична йога, медитация с тибетски купи и др.

Проявите са част от  осмото издание на Международния ден на йога в България. Началото е 11 декември 2014 г., когато Общото събрание на ООН приема с абсолютно мнозинство резолюция, по силата на която 21 юни - Денят на лятното слънцестоене, се отбелязва като Международен ден на йога. В края на 2016 г. ЮНЕСКО добавя йога в списъка на нематериалното културно наследство на човечеството, припомня пресцентърът на община Перник.

Идеята за отбелязване на Международния ден на йога не само в София, но и в други градове на България, възниква още в процеса на подготовката на първия Международен ден на йога през 2015 г., когато спонтанно се присъединява Пловдивският културен институт и започва да организира синхронно честване в своя град. Този пример бива последван от школите и практиците по йога в редица други градове. Така, едновременно и координирано с празника в Националния дворец на културата, на 21 юни 2015 г. събитието се осъществява успешно и в Перник, Пловдив, Свиленград, Бургас, Варна, Русе, Велико Търново и Габрово.

През годините броят на участващите градове се увеличава, присъединяват се и някои села. Тази година Международният ден на йога се отбелязва в 43 населени места в България, посочва пресцентърът на община Перник.
БТА