/ iStock/Getty Images
Перничани посрещат първото юлско утро на крайградската крепост, съобщиха от Общината.

Концертът започва в 18:00 ч. с изпълнения на групите "Цунами", „100“, „Strix“, „Rock ON“, „Bad city“ и „Delta Roosters“. Според заместник-кмета Стефан Кръстев в Перник рок музиката има запазено място от години и градът може да бъде център на развитието й.

За пръв път перничани се събират за посрещането на слънчевите лъчи на първото юлско утро през 2008 г. Градът е с утвърдени традиции в сферата на рок музиката. През 1962 г. тук е била създадена първата местна рок-банда "Пернишки братя", а през 1968 г. в града се е провел рок фестивал.

Председател на журито е бил Борис Карадимчев, а първо място е спечелила песента на Георги Минчев "Бяла тишина". Рок фестивалът е имал три издания, след което е бил прекратен.

В периода 2000 – 2010 г. в Перник са гостували почти всички български рок музиканти и банди. През 2011 г. перничани подкрепиха идеята на Кен Хенсли и "Сънрайз" 1 юли да се превърне в празник на свободния дух. Легендарната рок звезда изнесе концерт заедно с българската банда на Пернишката крепост.
БТА