Тонове опасни химикали изчезнаха от складове в Перник, показа разследване на NOVA.. Огромни количества живак бяха открити в склад в миньорския град на 29 май. Над месец по-късно, те


Журналистът Мариета Николаева споделя, че това е престъпно бездействие на институциите.

Откриха огромно количество живак в склад в Перник

"Говорим за много тежки химикали, опасни за живота и здравето на хората. Правени са едни проверки, изпуснат е контролът. Нашето разследване установява, че 4 месеца тези опасни отпадъци, в един разбит склад са оставени без надзор, с отворена врата, влизали са и си излизали хора. Този случай се разкрива случайно. Двама души са заловени с раница с живак”, споделя тя.

По думите й единствено РИОСВ са се съгласили на интервю, а от прокуратурата са изпратили становище от една страница.

„Нашата информация е, че в този склад е имало 85 тона опасни киселини и основи. И в момента в склада има минимално количество химикали. Тоест те са изнесени нерегламентирано. Собственикът би трябвало да е уведомен, ако са унищожени. Той не е унищожен. Следващият въпрос е какво правят тези химикали в този склад”, каза журналистът.

Изоставена раница с разлят живак вдигна на крак полицията в Перник

„Тук не говорим за печалба, а за фирма, която е била с разрешително до някое време за опериране с отпадъци и за едни складове, които те наемат под наем. В един момент настъпва разрив в отношенията и на фирмата е отнет лиценза за работа с отпадъци. И според собственика на фирмата, и бивши служители, които имаме записани, им и отказан достъп до тези складове. Идеята била тези складове да бъдат изчистени, за да ги ползват собствениците за други цели”, обясни журналистът.

В края на май в пернишкия квартал „Тева” е открита раница със съмнително съдържание. Това съобщават от местната полиция на 29 май. Сигнал е подаден от местни жители. В изоставената раници имало две бутилки. От едната било изтекло вещество. Проверката показала, че това е живак.

Разследването стига до двама души, които живели под наем наблизо. Вече няма и следа от тях, установи проверката на NOVA. Те водят органите на реда до складове в покрайнините на града. Там са открити над 200 килограма живак. Мястото е ползвано за съхранение на опасни отпадъци в последните близо 10 години, за което е имало и разрешителни. До едно време.

„Оттук започват  многото въпроси, които изникват  не само в мен, във всички мои съграждани - как може  да се даде разрешително на фирма да съхранява  опасни отпадъци, Говорим за цялата  Менделеева таблица, в такава барака? Във времето покривът е текъл, счупени са прозорците, никой не знае как е охранявана”, заяви кметът на Перник Станислав Владимиров

Халетата са наети под наем от специализирано дружество за дейности с отпадъци. Адресът на фирмата е в София.  Тя има разрешително за тази дейност от 2013 година. Проверявана е 17 пъти, твърдят от РИОСВ. 

„Актовете са шест на брой, с шест издадени наказателни постановления”, обясни Ина Цветанова, главен експерт в РИОСВ-София.

Лицензът на фирмата е отнет през 2022 година. Но химикалите са останали в складовете.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня