/ iStock
След 10 дни на непрекъснати аварии и безводие, в село Замфирово вече има вода, съобщиха от общинската администрация в Берковица и от областната управа в Монтана.

Заради безводието в Замфирово, през последните два дни в Берковица и Замфирово бяха организирани два протеста на граждани, а общинската и държавната власт влязоха в полемика по въпросите на водоснабдяването и наличието на общинско "ВиК" в Берковица.

От Община Берковица съобщиха, че водопроводът, захранващ село Замфирово, е с етернитови тръби и е на повече от 50 години, поради което често аварира. Той се поддържа от общинското "ВиК" в Берковица, което няма достатъчно средства за подмяната му, но е направило всичко възможно за отстраняване на аварията, според общината. Тя е осигурила вода за битови нужди с водоноски, както и минерална вода за пиене.

От областната управа в Монтана припомниха, че заради отказа на община Берковица да закрие своето общинско ВиК дружество и да се присъедини към ВиК-Монтана, в областта няма консолидация на ВиК сектора и поради това регионът не може да получава средства от ЕС за подмяна на водопроводи и за други инвестиции във водния сектор. В област Монтана няма и единна цена на водата – в Монтана тя е три пъти по-висока, отколкото в Берковица, което е и причината местната власт в Берковица да отказва да закрие своето ВиК дружество, отбелязват от управата.

В засегнатото от безводието през последните 10 дни село Замфирово живеят 1200 души, а през лятото броят им се удвоява. В селото има училище и детска градина, има и фирми, които развиват производства. Заради липсата на вода в последните дни броят на хората е намалял, обявиха от кметството в селото. 
БТА