/ iStock
Районна прокуратура-Монтана внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу мъж и жена, привлечени към наказателна отговорност за причиняване на телесна повреда на медицински специалист по повод изпълнение на службата и функциите му и извършване на непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието по своето съдържание се отличава с изключителен цинизъм и с дързост.

Мъж е задържан за побой над лекарка в Монтана

На 24.12.2022 г. обвиняемите били в с. Портитовци, област Монтана, със 17-годишния им син.

Вечерта на младежа му прилошало, за което бил подаден сигнал на телефон за спешни случаи 112. Пристигналият на място медицински екип го транспортирал до болница в гр. Монтана.

Там той бил приет за преглед и консултация от лекарка. Тя установила, че състоянието му не налага спешна медицинска помощ, а се касае за диагноза остра вирусна инфекция и го насочила към детското отделение на болницата.

Обвиняемият на висок глас изразил недоволството си от поставената диагноза и отправил упреци към медицинския специалист.

Нанесъл на лекарката удар с ръка в областта на главата, хванал я за шията и я ударил в стената на коридора. Пострадалата направила опит да преустанови нападението, като се отправила към изхода на отделението.

Там била настигната от мъжа, който отново й нанесъл удар. Забелязала случващото се, в побоя се включила и съпругата му.

След намеса на свидетел на инцидента докторката успяла да влезе в служебното помещение и да затвори вратата след себе си. Въпреки поставения на нея надпис, строго забраняващ влизането на външни лица, обвиняемата счупила с ръка стъкло на вратата и преминала през нея.

Продължила с арогантното и дръзко поведение, опитала да нанесе удари на лекарката и да счупи друго стъкло, но била изведена в коридора.

Медицински сестри се обадили за съдействие от полицията и натиснали паник бутона.

В хода на разследването е била изготвена съдебномедицинска експертиза, установила причиняване на травматични увреждания на пострадалата лекарка - порезни рани, контузия, кръвонасядане, охлузване и кръвоизлив.

По своя медико-биологична характеристика те представляват лека телесна повреда.

Извършена е била комплексна видео-техническа и портретно-идентификационна експертиза на кадрите от записи, иззети от охранителните камери в района на местопроизшествието.

Предстои делото да продължи в съда.