/ iStock/Getty Images
От 7 юли /четвъртък/ около обяд се ограничава движението на тежкотоварните камиони над 12 тона по третокласния път III-112 Добри дол – Дъбова махала – Монтана в областите Видин и Монтана. Целта е повишаване на пътната безопасност в населените места, през които преминава трасето, както и по път II-11 Дунавци – Цар Симеоново – Ботево – Арчар, който се свързва с път III-112. Забраната няма да важи за преминаването на автобуси.

Тежкотоварният трафик ще бъде пренасочен изцяло по първокласния път I-1 Видин – Монтана. За осигуряване на безопасни условия за движение продължава изкърпването на асфалтовата настилка на първокласния път I-1 /E-79/ в областите Видин и Монтана.

В момента продължава монтажът на пътната сигнализация на територията на област Монтана. Веднага след поставянето на всички необходими знаци и приемането на временната организация на движението от „Пътна полиция“ разпоредбите на заповедта ще влязат в сила.
Третокласният път III-112 Дъбова махала – Монтана е най-кратката връзка между Видин и Монтана и е алтернативен маршрут на път I-1 Видин - Монтана. През 2020 г. с финансиране по ОПРР 2014-2020 г. бяха основно ремонтирани 30 км от третокласното трасе и настилката е в добро състояние.

Освен че спестява време за пътуване, за ползването му тежкотоварните автомобили над 3,5 тона не плащат тол такса и това е основната причина да бъде предпочитан маршрут от шофьорите на тежкотоварни автомобили. Друга причина за ограничаване на движението на МПС над 12 тона е,че в Областно пътно управление - Монтана са постъпили множество сигнали от граждани за повреди по имуществото им от преминаващия интензивен тежкотоварен трафик през населените места.

Контролът по спазването на въведеното ограничение в заповедта се осъществява от „Пътна полиция“.