/ iStock/Getty Images
Доброволци от Монтана и бивши жители на някогашните села Живовци и Калиманица ще изчистят утре пространството около изоставената черква "Свето Вознесение господне", която изплува от водите на язовир Огоста при драстичното спадане на нивото му през последния месец, съобщиха организаторите на акцията, предава БТА.

Ямболски ученици организират почистването на река Тунджа

Почистването е с цел да се улесни достъпът на туристи до черквата - единствената останала постройка от двете села. През последните дни тя се посещава от много хора, които използват ниското ниво на язовира, за да стигнат пеш или с автомобил по черен път до някогашната черква

Живовци и Калиманица са останали на дъното на язовир Огоста при построяването му преди около 35 години. Черквата и параклисът пред нея са единствените сгради, които не са все още напълно разрушени и при ниско ниво на язовира, те изплуват от водата и стават атракция за туристите.

Провериха експлоатационното състояние на дигите по поречието на река Дунав (СНИМКИ)

Черквата е описана в творчеството на големия български писател Йордан Радичков,
който е номиниран два пъти за Нобелова награда за литература и е роден в село Калиманица.

Заради засушаването и необичайно ниското ниво на язовир Огоста, от водата изплуват и други неща - стълбове от някогашната електрическа мрежа на Живовци и Калиманица, изоставени при сторителството багери и машини, основи на къщи и т.н.