/ dariknews.bg
Жителите на ловешкото село Малиново блокираха главния път София - Варна заради проблеми с водоподаването.

"Искаме вода" скандираха протестиращите, развявайки българския трибагреник, знамето на Европейския съюз и на Община Ловеч.

Движението в района на бензиностанцията след разклона за селото бе ограничено за минути. На място на протеста дойдоха областният управител Ваня Събчева, изпълнителният директор на "ВиК" АД - Ловеч, Данаил Събевски и заместник-кметът на община Ловеч Даниел Колев. Недоволните малиновчани бяха водени кмета на селото Ибрахим Абдиев.

Прозвуча и националният химн. "Двадесета година на 21 век ние сме без вода, в ситуация на пандемия ние нямаме вода. Ние не сваляме правителства, ние искаме помощ от държавата, от ВиК-дружествата да се ревизират водопроводните мрежи, да се пуснат съществуващите водоизточници. Искаме инвестиция в бъдещето на нашето село", заяви кметът.

Той добави, че и съседните села Стефаново и Прелом нямат вода и нищо не се инвестира, за да спре засушаването. Той уточни, че в част от селото водоподаване има един ден, а три няма. Миналата година селото е било без вода шест месеца.

Директорът на водоснабдителното дружество Данаил Събевски посочи, че режимът на вода касае една трета от селото, която е захранена изцяло от местен водоизточник. Засегнати са две улици с около 80 къщи и 200 души в тях. Според него причините за временния режим са липсата на достатъчно валежи, както и поливането на земеделските площи, с което протестиращите не се съгласиха. Той уточни, че следващата седмица ще бъде извършена проверка на всички абонати, които имат проблем с водоснабдяването и че за тази година проблемът е от една седмица. В край на миналата седмица е пуснат един от съществуващите водоизточници.

Областният управител на Ловеч Ваня Събчева заяви, че преди години в селото е направена цялата вътрешна водопроводна мрежа и са вложени около 2 милиона лева.

Протестиращите и институциите са разбраха кметът на селото да внесе декларация в Областна администрация със становище за решаване на проблема. Събчева пое ангажимент до месец да има решение.
БТА