/ iStock/Getty Images
Втората планова обработка на тревните площи против кърлежи в Ловеч ще се извърши по-рано. Причината са подадените сигнали в социалната мрежа за наличието на кърлежи в част от парковете на града, съобщиха от Общината.

Приходите на Община Ловеч са с 1,3 милиона по-малко в сравнение с 2019 г.

Оттам добавят, че обработката на тревните площи по план е извършена на 10 април т. г. Предвидена е втора през периода юни - юли, която ще бъде в по-ранен период, поради установената увеличена популация на кърлежите, свързана с климатичните условия - висока температура и влажност, от една страна, и, от друга - пренасянето на вредителите от кучета върху обработените терени.

Въпреки тези мерки, специалистите съветват гражданите, ако са сред природата, на всеки два-три часа внимателно да преглеждат кожата и дрехите си. При излет или разходка в тревисти терени да носят дрехи с дълги ръкави и крачоли, най-добре цветни или бели дрехи, високи чорапи и високи обувки.

Одобриха три проекта на община Ловеч в кампанията „За чиста околна среда“

Друг съвет е да използват репеленти - продукти за защита от насекоми за отблъскване на кърлежите, да проверяват редовно домашните любимци за наличие на кърлежи. При нужда да потърсят медицинска помощ.