Хотели са изправени пред затваряне в курортния комплекс „Чифлик“ край Троян, съобщава NOVA.

Откриха манган във водата на Перник

Причината - спряна питейна вода от близо една година. Това обрича местния хотелиерски бизнес на фалит. Девет хотелиери са се обединили и са написали писмо за пореден ВиК проблем.

„Проблемът е доста отдавна, но от месец юли 2017 г. питейната вода при нас е спряна. Това е направено от фирма, която се счита за собственик на водопреносната мрежа. Тези действия идват в отговор на нашите искания да се направи законно ВиК дружество, каквото в курорта няма.

Ние искаме да има регламентирана държавна цена на водата, както и качеството й да бъде следено”, разказва хотелиер.  „Към този момент в курорта има незаконно ВиК дружество покровителствано от Община Троян и Басейнова дирекция, като самото то няма никакви документи за собственост върху водопровода.

Правителството прие плана за излизане на Перник от водната криза

Въпреки това, то събира такси от всички нас и това трупа пропуснати ползи за може би повече от 1 млн. лв., които ние плащаме на това частно дружество. То решава кога и кой ще има вода”, обясни Григорий Костов, хотелиер.

Ралица Немска също казва, че от две години и половина няма вода. Красимира Михайлова е друг потърпевш без доспът до вода. Тя разказва, че има разрешителни за топла и студена вода, но тръбата била срязана.

Станислав Владимиров: Има риск от хепатит в Перник (ВИДЕО)

„Не знам защо господата постъпват така и защо никой не им търси отговорност”
, пита Красимира Михайлова. “Ние няма как да продаваме вода, защото не сме ВиК оператор. Това съоръжение е наша собственост и ние го поддържаме единствено и само за целите на нашия хотел. Имаме разрешително до 2026 г.”, казва Владимир Владов, управител на фирмата-собственик на водопровода.

„Търсим вариант за водовземането, но единият вариант не е одобрен от Национален парк „Балкан” защото реката попада в защитена зона. Има и други опции за които се консултираме”, казва Бистра Чолакова, зам.-кмет на Троян.
nova.bg