/ DarikNews.bg, архив
За Световния ден на Спешната медицинска помощ - 27 май, деца до 12-годишна възраст от шест областни града ще участват в синхронно събитие: "Децата на България в подкрепа на Спешна помощ".

Празникът ще започне в 10.30 часа едновременно в Ловеч, Благоевград, Враца, Силистра, Сливен и Смолян, и ще завърши час по-късно.

В Ловеч инициативата, която се осъществява за пръв път и се организира в Детска градина "Зора" .

Деца от детски градини и начални класове на училищата ще говорят за дейността на Спешна медицинска помощ - за светлинния и звуковия сигнал на линейките, за телефонния номер за спешни повиквания 112, за професионалните умения на спешния лекар, за личните качества, които той притежава, за уважението и признателността, които трябва да получават работещите в Спешна помощ.

Учители, аниматори и актьори ще прочетат на децата забавната история "Горската Спешна помощ", чиито екипи спасяват по суша с линейки, по вода с джетове, по въздуха с хеликоптери и извършват спасителни операции и под земята.

Синхронното събитие на българските деца насочва вниманието на обществото към важността на спешните медици за системата, към необходимостта от решително противодействие на агресията, проявявана към спешни екипи и към необходимостта да се възпитава уважение към всички, които работят в Спешна помощ.
 
БТА