Нено Димов
Нено Димов / БГНЕС
Министърът на околната среда и водите Нено Димов и инж. Славчо Славков, управител на "ВиК" ООД - Кърджали, подписаха договор за доизграждане и реконструкция на водоснабдителната система и канализационни мрежи. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

Общият размер на инвестицията е над 67,8 млн. лв. Оперативна програма "Околна среда 2014-2020" (ОПОС) осигурява безвъзмездна финансова помощ в размер на над 49,8 млн. лв.

С изпълнението на проекта ще се отстранят основните недостатъци и констатирани проблеми на водоснабдителната система в територията, обслужвана от ВиК дружеството.

Дейностите включват реконструкция и модернизация на пречиствателна станция за питейна вода - село Енчец, реконструкция на магистрален водопровод на водоснабдителна система "Боровица".

Предвижда се доизграждане и реконструкция на канализационната мрежа в кварталите "Гледка", "Горна Гледка", "Прилепци" и в с. Резбарци.

C ycпeшнoтo изпълнeниe нa дeйнocтитe пo пpoeктa над 63 000 житeли щe имaт дocтъп дo пoдoбpeнo вoдocнaбдявaнe.

Oчaквa ce зaгyбитe нa вoдa във водопроводната мрежа на обособената територия дa нaмaлeят c над седем процента. Срокът за изпълнение на проекта е 49 месеца.
БТА