Гроздан Колев, началник на РУО в Кърджали
Гроздан Колев, началник на РУО в Кърджали / netinfo
Днес, 28 март, в РУО-Кърджали бе утвърден  Държавният план-прием за учебната 2017/2018 година. Срокът за утвърждаването му, според нормативни документи на МОН е 30 март. До 10 април на интернет страниците на регионалните управления на образованието се публикува утвърденият план-прием за всички училища в съответната област. Той се обявява и на интернет страницата на съответното училище, съобщи началникът на РУО в Кърджали Гроздан Колев.
По думите му новото в тазгодишния План-прием е, че  училищата могат да изберат различни учебни предмети при образуването на бала за прием след седми клас за всяка отделна паралелка.  „Разлика може да има дори между две паралелки с един и същи профил в едно и също училище. Става дума само за избора на двата предмета от свидетелството за завършено основно образование, които участват в балообразуването. Така например в дадена гимназия една от паралелките с профил "чужди езици" може да класира кандидатите с оценките по български език и литература и по чужд език, а друга - с тези по български език и литература и по философия, уточни Гроздан Колев.
Ще припомним, че преди да бъде утвърден Държавния план-прием, той бе обсъден и одобрен от Постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие в Кърджали. Комисията  одобри общо 35 паралелки в дневна форма на обучение, от които 19 след завършен 7 клас и 16 - след 8 клас. Предложени и са и 5 паралелки за задочно обучение след 8 клас. План-приемът е съобразен със социално-икономическия и демографския профил на региона, с броя на завършващите 7 и 8 клас ученици по общини и населени места и с реализираните паралелки през предходните три години.