Спират тока на ОЦК заради дълг, според  синдикатите – това е края на завода
Спират тока на ОЦК заради дълг, според синдикатите – това е края на завода / netinfo

Заради дълг от 122 000 лева от НЕК се канят да спрат тока в ОЦК. Това може да стане до 16 часа днес. От компанията предупредили с писмо, че ще дръпнат шалтера на завода заради неплатени сметки за електричество.

Междувременно днес сутринта около 50 металурзи направиха жива верига и попречиха да започне източването на цинка от едната индукционна пещ по разпореждане на една от банките кредиторки.

По късно те научиха за намерението на енергийната компания да спре електрозахранването. Ако това стане, означава, че ОЦК беше дотук, коментираха работници и представители на синдикатите. От синдикат „Защита" се обърнаха към ръководството на ОЦК и банките кредиторки ако е възможно да им бъде изплатена поне по една заплата.

Днес ръководството на ОЦК изпрати до всички институции уведомително писмо за намерението на НЕК да спре електрозахранването на комбината, с което молят това да бъде отсрочено. Реакция от страна на институциите не закъсня. От пресцентъра на областната администрация изпратиха до медиите съобщение, че Областният управител Иванка Таушанова е разговаряла с  министъра на икономиката Делян Добрев по повод изпратеното до нея уведомително писмо от името на ОЦК за предстоящо спиране на тока в предприятието. Добрев е поел ангажимент да бъде постигнато споразумение между фирмата и НЕК, за да не бъде прекъснато ел.захранването. Изпълнителният директор на завода Славея Стоянова също информира по телефона областния управител, че влиза на преговори с ръководството на НЕК, за да предложи схема за погасяване на задълженията.