Директорът на Международния фестивал на изкуствата "Перперикон" Петър Савчов
Директорът на Международния фестивал на изкуствата "Перперикон" Петър Савчов / netinfo
Спектакълът „Орфей и Евредика”, създаден от Сдружение „Окаста”,  е основен акцент на тазгодишното издание на Международния фестивал на изкуствата „Перперикон 2017”, който се открива в Кърджали на 23 юни. Това съобщи за Дарик директорът му Петър Савчов.
По думите му подобен спектакъл, замислен и работено по него цели 4 години, досега не е правен в световен мащаб. Той ще се играе в подножието на скалния град на траките Перперикон, а в музикално отношение е организиран на основата на оперната музика на Клаудио Монтеверди, древногръцки химни, българския фолклор, който носи орфизма в себе си, както и на хеви метъл музиката, като основен акцент в подземното царство.
Освен чрез подобна музикална симбиоза, легендата за Орфей и Евредика е разказана и със танц, специални ефекти, 3Д ефекти. Според Савчов спектакълът празник, насочен към всички сетива на зрителя, включително и вкусовите, като е замислено публиката също да участва в него.
По думите на Савчов доказателство за високото качество на спектакъла е самия екип, който го създава. „например Венера Мелеки – сопранът, който ще пее Евредика, Олга Динова – солистка на националната опера на България, Владимир попов, който ще пее Орфей.
Участници в 17-то издание на Международния фестивал на изкуствата „Перперикон” ще бъдат представители от 5 европейски страни – Италия, Франция, Кипър, Холандия и България, уточни международното участие в културното събитие Петър Савчов.
Сред останалите прояви в рамките на Международния фестивал на изкуствата „Перперикон 2017”, който през тази година ще премине под знака на античността,  са две фотоизложби на Филип Дончев и Александра Табакова, няколко спектакъла на древногръцка тематика, поетичен спектакъл на основата на ирландска и португалска поезия в съпровод на лира и хърди-дърди, шествие и представления на открито на студенти от театралната академия.
Помислено е и за най-малките. Те ще могат да видят спектакъла „Джуджето Дългоноско”.