Синдикати в ОЦК правят жива верига за да спрат източването на цинк от банка кредитор
Синдикати в ОЦК правят жива верига за да спрат източването на цинк от банка кредитор / netinfo

По разпореждане на една от банките кредитори, от утре започва ръчното източване на цинк на една от двете индукционни пещи в ОЦК, а ако това стане предприятието със сигурност върви към фалит. За това алармира пред журналисти регионалния координатор на синдиката „Защита" в Кърджали Стефан Атанасов.

По думите му източването на пещта ще бъде извършено от 15 бивши работници, наети от банковата институция, а ръководството на завода не знае за това. Според него по този начин банковата институция започва да си събира дълговете, натрупани от завода под формата на кредити.

За да спрем източването, сме готови на жива верига пред пещите, заплаши Атанасов. Ако спрат пещите, спира и завода и няма да ни остане никакъв друг изход освен да отиваме и да се записваме на трудовата борса, допълни той. Според него в момента в завода са останали около 200 човека, а всички останали до 550, колкото бяха през март в началото на протестите, са се записали в Бюрото по труда в Кърджали, някои са си намерили работа, други си търсят усилено такава.

Никой от ръководството на завода не вдига телефона си, за да потвърди или отрече информацията, че наличното количество цинк - около 20 тона, ще бъде източено по разпореждане на банката кредитор, за да може заводът да погаси частично дълга си.