Директорът на Глава дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов
Директорът на Глава дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов / БГНЕС
Пожарът на Кирково се разрасна. Няма никаква опасност за населените места. Гражданите участват в дейностите по гасенето. Това заяви главен комисар Николай Николов,  директор на Главна дирекция "Пожарна защита и безопасност на населението" пред медиите. Гл. комисар Николов е на място в Кирково, където от две седмици бушува пожар на българо-гръцката граница.

Миналата седмица е била тежка и динамична - 1100 пожара на територията на страната. По-големите пожари са били във Великотърновско, Шуменска област и Северна България. В Южна България най-тежка ситуацията в Сливен и в Кирково, но в Сливен вече е овладян и в момента се обследва с дронове.

В Кирково участват и военни в гасените на пожара. Очакват се вертолети от армията от авиобаза "Крумово", тежка техника също е включена в пожарогасенето. По думите му вятърът в началото е бил в наша полза, но нещата са се обърнали. Най-тежкият терен е на връх Свети Илия.

"Релефът на планината е различен от двете страни - тук е подходящо за хеликоптери, а от тяхна страна - самолети", уточни Николов. Той изрази мнение, че буковата гора няма да бъде унищожена. Горенето е нисконизово. Няма сериозни масиви, които са засегнати, но димът в района е гъст, животните със сигурност са засегнати, посочи още главен комисар Николов.

По думите му, климатичните промени са довели до засилване на рязко засушаване и вдигане на температурите - оттук нататък така ще бъде, посочи той и прогнозира, че превантивните дейности на българската пожарна трябва да бъде именно в тази посока и да отговаря на тези климатични предизвикателств.а