/ Снимка: Дарик, архив
Великден е свързан с празнично настроение, с предварително планиране на свободното време, но не рядко и с реализиране на ненадейни хрумвания за пътуване.

Предпразнично: Инспектори тръгват на проверки за яйца, козунаци и агнешко

Обикновено по празници човек мисли за очакваните положителни преживявания и съвсем естествено пренебрегва дори лични принципи и правила за поведение. Личната безопасност, а и тази на останалите - познати и непознати, членове на семейството или приятели, колеги, е от особена важност. 

Не бива да забравяме, че и по време на празници на пътя има ПЕШЕХОДЦИ, ВОДАЧИ, ПЪТНИЦИ И РАБОТНИЦИ НА ПЪТЯ. Пътуванията по Великден се отличават с интензивен трафик в предпразничния и в първия от поредицата празнични дни, както и в последния почивен ден. Пролетното слънце предизвиква по-голяма активност към движение.

Все по-често в трафика се включват пешеходци, велосипедисти, мотопедисти и мотоциклетисти. Много нови водачи също активно се включват в движението, но традиционно на пътя с моторни превозни средства излизат и неправоспособни водачи, които са опасни не само за себе си.

Увеличаващият се брой превозни средства спомага за образуването на колони и задръствания на вход-изходните артерии на големите населени места и на граничните контролно-пропускателни пунктове.

След зимното обработване на улиците и пътищата с различни препарати срещу лед и сняг на пътните платна са се появили нови повреди и неравности, а не навсякъде пътищата са почистени след зимния сезон.

През Великденските празници на 2018 г. (05-09 април 2018 г.) са настъпили 74 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 8 и са ранени 103 участници в движението по пътищата.

В сравнение с празничните дни на 2017 г. (13-17 април 2017 г.) ТПТП, загиналите и ранените са по-малко (110 или -36/ 14 или -6/ 141 или -38), но само от нас зависи тази година да не се случват пътни инциденти и да запазим здравето и живота си по време на движение по пътищата.