Над 500 души охраняват в изборния ден
Над 500 души охраняват в изборния ден / netinfo
Над 500 полицаи, пожарникари и жандармеристи ще бъдат включени в охраната на избирателните секции и обществения ред на 28 октомври. Униформени служители на полицията ще охраняват 429-те места за гласуване, на които бе направен предварителен оглед. След като изборните книжа бъдат разнесени под полицейска охрана в съботния ден, полицаи ще осигурят охраната и през нощта на запечатаните секции до отварянето им в 6 часа на изборния ден.

Служителите на ОДП - Кърджали, които са включени в охраната на секции, преминаха през специално обучение и инструктаж за правомощията, които имат. Те ще се грижат за спокойната работа на комисиите и добър обществен ред до приключване на гласуването, а след това ще охраняват транспортирането на книжата до РИК.

В деня на изборите ще има сформирани групи от криминалисти в районните полицейски управления, които да работят по “горещи следи”, ако евентуално бъдат извършени престъпления.

Към настоящия момент полицаи от ОДП - Кърджали са се включили в охраната на всички по-големи предизборни прояви и няма допуснати нарушения на обществения ред.

При извършени нарушения или престъпления, които полицията има правомощия да разследва, гражданите могат да подават сигнали на тел.166 или в най-близките районни полицейски управления.