Кандидатите за кмет на Кърджали намалели с 5 спрямо 2007 г.
Кандидатите за кмет на Кърджали намалели с 5 спрямо 2007 г. / netinfo

8 са кандидатите  за кметското място в Кърджали, а 13 са партиите и организациите, регистрирали листи за общински съветници в ОИК. Прави впечатление, че и при двата случая имаме намаление на мераклиите да участват в местната власт край Арда в сравнение с предишните местни избори през 2007 г., когато кандидатите за кмет са били 13, а листите за общински съветници 21.

За сметка на намалената бройка кандидати за кмет и общински съветници, са се увеличили инициативните комитети, издигащи кандидатури за независими съветници. През 2007-а инициативния комитет е бил само един, докато сега са вече 3.

За едно място в местния парламент ще се борят над 5 кандидати за общински съветници, сочат данните от ОИК.

В кметската битка ДПС влиза с досегашния градоначалик Хасан Азис, който ще се бори за трети път за кметското място. Той вече е печил тази битка през 2003 и 2007 г. Не за първи път в тази надпревара се втурва и кандидатът на социалистите Милко Багдасаров и за първи - кандидатът на ГЕРБ  42-годишният Илия Илиев. Кандидатът на РЗС е най-младият кандидат - 26-годишен, Иван Стоев. Традиционно кандидатура за поста издигат и от ДСБ, чийто кандидат е Радослав Милев. Изключеният от ДПС общински съветник Адем Мехмед е издигнат от ЕНП на Мария Капон, зад която стои Касим Дал. Кандидатът на Атака е бившият военен Николай Ръжев. Апетити към поста е заявил и кларинетиста Нешко Нешев, който е издигнат от „Национално движение Единство".

До урните на 23 октомври имат право да отидат 60 700 души в община Кърджали, от които една трета или 20 654 от тях живеят в селата.