/ netinfo
Пътуващите гръцки граждани, които преминават през ГКПП Маказа, създават един от проблемите по участъка от пътя Кирково-ГКПП през зимата, тъй като не са оборудвани със зимни гуми и нямат необходимата дълбочина на протектора.

Вече ще глобяват шофьорите без зимни гуми

Това заяви по време на Областния съвет по сигурност директора на Областното пътно управление в Кърджали инж. Иван Гавазов. „Отиграваме ситуацията, като въвеждаме ограничение за движение с вериги и те се връщат на КПП-то, иначе създават големи проблеми”, коментира той.

8 съвета как да подготвим колата за зимата (ВИДЕО)

По думите му, друг основен проблем по републиканска пътна мрежа на територията на област Кърджали е голямата гъстота на третокласните пътища. „Ние сме на пето място в страната по гъстота на пътната мрежа трети клас, която е 450 км. Основен проблем там са надвиснали дървета, но с горско и ГЗ се опитваме да се справяме, и към момента нямаме проблеми, каквито имахме през миналата”, каза инж. Гавазов.

Съвети: Какво да правим, ако закъсаме с колата в снега

Според него, ОПУ-Кърджали е готово за зимното поддържане, за което разполагали с необходимия финансов ресурс. По план управлението е предвидило 105 броя машини,  от които 5 роторни снегорина и 5 автогрейдера. Организирани били 11 опорни пункта със съответното 24-часово информационно осигуряване.

Не загрявайте двигателя на колата, когато е студено (ВИДЕО)

По време на днешното заседание на Областния съвет за сигурност стана ясно, че в някои от общините в областта все още не са подписали договор със снегопочистващи фирми, а областният управител изрично подкани участниците във форума да го правят навреме, за да бъдат осигурени нормални условия по пътищата през зимния сезон.

В Кирково, Черноочене и Кърджали са в сила догори с фирми за зимно почистване от минали години, докато в останалите общини от областта предстои такива да бъдат сключени или тече технологично време по процедурите за избор на фирми.