От днес всички автомобили трябва да се движат с подходящи за зимни условия гуми, напомнят от Пътна полиция на шофьорите.

Нарушителите ще бъдат глобявани с 50 лева. В зависимост от това до каква степен е износена гумата обаче санкциите могат да нараснат до 200 лева.
 
8 съвета как да подготвим колата за зимата (ВИДЕО)

Подходящи за студения сезон са както зимните гуми, така и гумите за сняг и кал, наричани целогодишни. Вериги за сняг се използват само, когато пътните условия изискват това.

Според действащия в България Закон за движение по пътищата до 1 март е задължително използването на гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм.
 

ThinkStock/Getty Images


Задължително в превозните средства трябва да има обезопасителен триъгълник; аптечка; пожарогасител и светлоотразителна жилетка. За зимата е препоръчително в автомобила да има също антифриз; резервоарче, заредено с незамръзваща течност за почистване на стъкла; вериги за сняг; достатъчно гориво; зарядно за акумулатор; въже за теглене; одеяло.

Съвети: Какво да правим, ако закъсаме с колата в снега

От началото на месеца Пътна полиция стартира акция "Зима". За да бъдат намалени произшествията на пътя, от Пътна полиция припомнят важните правила, които всеки от участниците в движението трябва да спазва. Пътното превозно средство трябва да е технически изправно, а велосипедът трябва да е с изправни спирачки и звънец.
 

DarikNews.bg, архив


Засилените проверки ще продължат до края на месеца.