Кметът Хасан Азис бе почерпен от арх. Булунмаз с плодове от двора на Желязната църква в Истанбул.
Кметът Хасан Азис бе почерпен от арх. Булунмаз с плодове от двора на Желязната църква в Истанбул. / Павел Тенчев
За първи в България фотоизложба от 30 фотоси, проследяващи реставрацията на Желязната църква „Свети Стефан” в Истанбул, гостува в Кърджали в рамките на програмата за празника на града – 21 октомври. Тя бе представена пред кърджалийска публика от главния архитект Фикрийе Бунумаз, ръководила в продължение на 7 години възстановяването на църквата, която пристигна в родопския град по покана на директорът на Арт движение „Кръг” Радост Николаева.
Сред гостите при откриването на изложбата бяха кметът Хасан Азис с неговия екип, народният представител Адлен Шефкет, отец Петър Гарена, ученици, журналисти и граждани.
От разказа на арх. Фикрийе Бунумаз стана ясно, че фотосите са от фонда на Желязната църква и показват нейното състояние преди и след 7-те години реставрация.
Арх. Булунмаз бе наградена с „Почетен знак – герб на община Кърджали” лично от кмета инж. Хасан Азис. Наградата се връчва за изключителния й принос за реставрацията на Желязната църква – един от най-значимите български паметници на архитектурата и културата.
Преди да бъде наградена арх. Булунмаз разказа пред присъстващите за направеното от нея и от екипа й за възстановяването на храма, който се е превърнал едно от бижутата на мегаполиса. „Работата по реставрацията продължи 7 години. Първоначално нашият проект предвиждаше да направим само външна реставрация на сградата, но когато отстранихме няколко елемента, видяхме, че корозията е причинила много вреди на една от носещите основи. Спряхме работа по този проект, за да изготвим нов за реставриране на цялата църква. Подменихме 39 колони като сложихме допълнително греди, за да бъде по-стабилна. Подовата настилка също беше подменена. И на 7 януари т.г. открихме нашата църква”, разказа арх. Булунмаз.
От своя страна кметът инж. Хасан Азис благодари на арх. Булунмаз за това, че Кърджали има привилегията тази уникална изложба да бъде показана за първи път в България именно тук.
Събитието продължава и днес с представянето на филм за реставрирането на Желязната църква пред представители на камарите на архитектите и инженерите от Кърджали и Стара Загора, ученици от клуба по история в СУ „Петко Р. Славейков”, историци, журналисти и представители на вероизповеданията.