До края на март избират вариант за „Горна Арда, през 2013-а започва строителството
До края на март избират вариант за „Горна Арда, през 2013-а започва строителството / netinfo

До края на март се очаква EVN и НЕК да одобрят окончателния вариант на проекта „Горна Арда", съобщи на среща с областният управител на Кърджали Иванка Таушанова и народния представител Цвета Караянчева представителят на австрийското дружество Вернер Казагранде. Ще последват действия по ОВОС, след което проектът ще бъде представен пред обществеността. Според Казагранде е съвсем реалистично да се очаква изграждането на съоръженията да започне през 2013 година.

Караянчева и Таушанова подчертаха, че проектът е изключително важен и за региона, и за страната. Те изтъкнаха възможността за развитие на паралелни на проекта дейности, които да осигурят допълнителна заетост в района и подпомогнат развитието на местната икономика. Казагранде припомни, че се очаква инвестициите в проекта да бъдат в размер до 350 милиона евро, като в активната фаза на строителство в проекта да бъдат заети до 3 000 души. Нашето желание е по „Горна Арда" да работят фирми, осигуряващи заетост на местното население, още повече, че районът се слави с много добри строители, обясни той.

 До няколко седмици от ЕVN се надяват окончателно да придобият акциите на дружеството „CCG"- наследник на „Джейлан холдинг" в ХЕК „Горна Арда". Като капацитет и като производствена мощност каскадата ще е по-голяма от „Цанков камък". Австрийците възнамеряват, тя да е не само енергиен проект и да допринесе за подобряване на инфраструктурата, но да има и отношение към развитието на туризма и опазването на околната среда.