/ БТА
Изцяло нова климатична инсталация получи Центърът за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) за деца без увреждания в кърджалийския квартал „Гледка“.

„Новата придобивка на ток заменя досега съществуващата отоплителна система на дърва и така спомага за опазване на околната среда и понижаване на азотните и въглеродни емисии в атмосферата“, каза при официалното представяне на климатичната инсталация директорът на центъра Албена Борисова.

БТА

Инвестицията е от една от стоте дъщерни фирми на CROWN - “SIGNODE“ България и е на стойност 15 000 долара, като спечелен проект пред фирмата-майка.

Лентата на новата придобивка прерязаха заместник-кметът на Община Кърджали Тунджай Шюкрю и мениджърът на офиса на фирмата-дарител – Веселин Канев. Пред присъстващите Канев обясни, че освен настоящото дарение, фирмата за бяла техника ще подкрепи и друг социален проект в Кърджали - за 25 000 долара. Той е за подмяна на обзавеждането в детската градина „Здравец” и предстои да се осъществи в идните няколко месеца.

Нова климатична инсталация
БТА

На церемонията днес директорът на ЦНСТ в кв. “Гледка“ отчете, че за осемте години от създаването му, Центърът се е превърнал в дом за близо 40 деца, като към днешна дата в него пребивават 11 от възможни 14. „Горди сме с това, че сме постигнали една от нашите цели, а именно да направим преминалите през ЦНСТ деца самостоятелни граждани, готови за своя собствен житейски път“, коментира Албена Борисова.

БТА

Тя подчерта индивидуалните грижи и подход, които се полагат за всяко настанено дете, като не спести и част от детски разкази за живота им преди деинституционализацията. Отчете и техните успехи в различни направления. „Докато те са тук, ние отчитаме републикански шампион по борба, състезател по бокс. Част от децата участват в различни проекти по които имаха възможност да посетят чужди страни като Унгария, Испания и в частност Барселона, Италия, чак до о-в Тенерифе“, подчерта директорката.

Център за настаняване от семеен тип за деца без увреждания в кв. “Гледка“ е открит на 1 май 2014 г. Той е част от предоставяните 15 социални услуги на територията на община Кърджали. Представлява специализирана социална услуга, която се предоставя при настъпване на определен риск за живота, здравето, качеството на живот или развитието на децата или при необходимост от удовлетворяване на техните специфични потребности.

БТА

БТА