Пред паспортната служба в Кърджали има струпани хора. Това е така, защото приключва Курбан Байрама, а по празници много хора, оосбено тези с двойно гражданство, се връщат от Турция и използват момента, за да подадат заявления за нови документи, съобщава NovaNews.

Затова и ОДМВР Кърджали удължи работното време превантивно.

Елина Гарипова, началник на сектор "БДС"  в ОДМВР- Кърджали обяснява: "Работното време е от 7:30 до 18:30 е работното време. Тук не са много хора, защото им раздаваме талони. Представили сме график. И всеки може да си изчисли в колко часа ще мине и може да използва времето да направи нещо друго, докато е в България по време на байрама".

По думите на Гарипова тук се обслужват 270 души на ден, които подават заявления. Отделно толкова са и за получаване на готовите документи. Средният им брой е като през 2020 и 2021 г.

Вчера в цялата област са обслужени над 800 души. "През последните 2 години успяваме да се справим с всякакви натоварвания благодарение на допълнителния щат. Преди това имахме много големи затруднения с липсата на щат, оосбено в летния период", посочва Гарипова.

От началото на годината са издадени около 13 000 лични карти и около 18 хиляди паспорти. Изтичащите лични карти са още около 5 хил, а паспорти - около 12 000.

"В следващите два-три месеца без проблем бихме приключили годината, ако всички дойдат веднага", посочи Гарипова. Добре е да се знае, че хората могат да дойдат за заявления преди да изтекат документите им. 

Сред опашките сега няма недоволни заради системата с номерата. Удълженото работно време ще продължи, докато има необходимост.
NOVA