В Кърджали болниците са на ръба заради високите цени на електроенергията.

Лечебните заведения алармират, че ще им се наложи да избират между сметките за ток и лекарствата, които са необходими за лечението на пациенти, предава NOVA.

Областният управител на Кърджали Даниел Делчев и сподели, че това става на фона на увеличаване на броя на заболелите в областта. областен управител на Кърджали

COVID картата на България: Все повече зони в червено и тъмночервено

Здравните заведения имата проблеми с цената на електроенергията, те трябва ад избират между заплащане на тока и купуване на медикаменти. Проф. Тодор Черкезов, управител на МБАЛ "Атанас Дафовски"-Кърджали, заяви, че болниците са големи консуматори на електроенергия и сметките са вече два и три пъти по-големи от това, което е било до този момент.

Миналият месец сметката е 110 000, а предишната е била 50 000. Получена е компенсация, но сметките пак са високи. "Разчитаме, че проблемът ще бъде взет под внимание от компетентните органи, ще има още компенсации и няма да се наложи да правим труден избор между сметките и лекарства.

Надявам се в следващия зимен сезон ще можем да се справим, но това може да стане с помощта на държавата", каза още той. Проф. Черкезов подчерта, че въпреки проблемите болницата е в добро икономическо състояние.
nova.bg