Карантинирани са над 350 ученици в областта
"Повече от 350 са карантинираните ученици в област Кърджали, а карантинираните служители в системата на образованието, сред които учители и непедагогически персонал - над 50".

Това каза Ангелина Костова, началник отдел "Организационно-методическа дейност и контрол" в Регионалното управление по образование.

COVID картата на България: Само две области не са в тъмночервено

Тя обясни, че въпреки увеличаващия се брой на заболели и карантинирани учители, директорите на учебните заведения съумяват да създадат организация за провеждане на учебния процес и Инспекторатът не е бил потърсен за помощ по линия недостиг на учители.

Карантинираните паралелки в региона са 15, като има и други над 16, в които учениците се обучават от разстояние в електронна среда. Причината е, че в тях подадените от родителите декларации за съгласие за тестване са под изискуемите 30 %.

Ангелина Костова посочи още, че от днес община Ардино също е в червената ковид зона и от утре учениците там също ще бъдат тествани. Така от 72 училища в 7 общини на територията на областта на тестване за COVID-19 вече подлежат 55 учебни заведения от 5 общини - Ардино, Черноочене, Кирково, Кърджали и Момчилград.

По данни на Регионалната здравна инспекция, в областта под карантина са и 2 групи в 2 детски градини. Сред отчетените 80 положителни проби за COVID-19 за изминалото денонощие 12 са на деца до 18 години.

"Сред тях е и бебе на 4 месеца, на домашно лечение към момента", каза главният секретар на РЗИ Петя Папазова.
БТА