Знаково кафене в Кюстендил, където се е пушило ще плаща акт за 3 000 лв.
Знаково кафене в Кюстендил, където се е пушило ще плаща акт за 3 000 лв. / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил, архив
Д- р Георгиева от РЗИ- Кюстендил за цигарите и заведенията
70023
Д- р Георгиева от РЗИ- Кюстендил за цигарите и заведенията
  • Д- р Георгиева от РЗИ- Кюстендил за цигарите и заведенията

Собствениците на знаково кафене в Кюстендил, на ул. "Цар Освободител" ще трябва да платят акт за 3 000 лв., наложен им от РЗИ- Кюстендил за нарушаване на забраната за тютюнопушене на закрити обществени места по Закона за здравето, след проверка през септември 2012 година. Първоначално Районен съд- Кюстендил отмени наказателното постановление на инспекцията, но Административен съд- Кюстендил отмени това решение и потвърди акта.
Здравните инспектори са извършили 3 466 проверки през 2013 година, относно забраната за тютюнопушене. От тях- 984 са в заведения за хранене и развлечение. Установени са 15 нарушения, за което са съставени актове, каза за Дарик директорът на Дирекция "Обществено здраве" д- р Любослава Георгиева.
"Една част от наказателните постановления се обжалват, има и едно потвърдено, на юридическо лице". Има и актове, които вече са платени, от физически лица, най- често управители на заведения, в които е установено тютюнопушене. Минималната санкция за тях по закон е 300 лв. Няма санкционирани за пушене в административни сгради или на работното място", коментира д- р Георгиева, в интервю за Дарик- Кюстендил. Тя отказа да назове конкретни имена на обекти или санкционирани физически лица.