Зелена светлина за депото в Джерман от РИОСВ-Перник
Зелена светлина за депото в Джерман от РИОСВ-Перник / Маргарита Петрова, Дарик Кюстендил

РИОСВ-Перник е оценила положително доклада за оценка въздействието върху околната среда за инвестиционнно намерение за изграждане на "Регионален център за третиране на неопасни отпадъци, регион Дупница". Инспекцията е оказала начина за провеждане на обществените обсъждания. Това е стъпка по процедурата за издаване на решение от РИОСВ-Перник за оценка на въздействието върху околната среда, която може да бъде положителна или отрицателна.

"Не бих искал да правя по-широк коментар, защото това е в правомощията на РИОСВ. На практика с тази оценка преминаваме към следващата стъпка. Общественото обсъждане ще бъде най-вероятно в първата половина на месец май. Докладът ще бъде предоставен на жителите, които да се запознаят и да внесат своите възражения, ако има такива. Ще поканим на това общественно обсъждане хора от всички институции, екологични организации, общественици, за да бъде взето предвид мненията им. На практика, настоящото положително становище по качеството на доклада гарантира, че проектът не е свързан с никакви вредни последствия", обясни зам.-кметът на община Дупница Красимир Георгиев.

"35 млн. лева е крайната цена на Регионалния център, в която влиза и 2-а клетка за депониране, но тя ще бъде изградена на по-късен етап, от поне 7 години. Модерните технологии се развиват така, че много е вероятно дори да не се стигне до изграждането на 2-а клетка", допълни Георгиев.