семинар в Кюстендил
семинар в Кюстендил / netinfo
Биологични средства за растителна защита, които да предпазват от измръзване и слани овощните градини в област Кюстендил и други, които удължават срока на годност на черешите бяха представени в Кюстендил. Срещата бе по инициатива на Младен Ризов. Сред гостите на събитието бяха кметът на Кюстендил Петър Паунов, директорът на Института по земеделие Димитър Домозетов, земеделски стопани с овощни и зеленчукови градини. 

семинар в Кюстендил
netinfo


„Целта на тази среща е да помогнем за създаване на една качествена продукция. Представяме биопродукт, който спомагат за  предпазване на овощните градини при замръзване и слани, както и при много високи температури. С помощта на продукта се получава един филм по повърхността на растението и плодовете, който опазва надземната част. Запазва се водната молекула в растението и така го съхранява. С този препарат трябва да се пръска от 24 до 36 часа преди сланите. А действието им е от 20 до 30 дни”, заяви Здравка Смиленова-управител на фирмата представяща продуктите за защита.
Друг биопродукт пък удължава живота на самите плодове,  като до 3-4 седмици съхранява твърдостта на трайните насаждения, което ще позволи износа в чужди страни.
Цялата схема е от естествени продукти, които не стресират, а удължават живота на растението. Това допринася и за здравината на плодовете.
 
На срещата бяха представени и други практики и продукти за съхранение на растенията от неприятелите.
„Ние показваме и продукти, които спомагат за възстановяване на хранителната верига, като например допринасят за запазването на калинките, които от своя страна като естествен биоагент убиват листните въшки”, допълни Смиленова.

Семинар в Кюстендил
netinfo