Започват масови проверки за еднодневни трудови договори в земеделието
Започват масови проверки за еднодневни трудови договори в земеделието / Дима Кирилова,Дарик радио

Трудовите инспектори в Кюстендил започват масови проверки по отношение на сключването на еднодневни трудови договори в земеделието. От началото на годината до сега са направени 45 проверки. Проверяват се и изправността на земеделската техника, правоспособността на водачите и самите места, където се преработва продукцията.
"До 15 септември се купуваха еднодневни трудови договори, а след тази дата този процес прекъсна. Това ме притеснява, защото прибирането на селскостопанската продукция продължава", каза директорът на „Инспекция по труда" - Кюстендил Валенти Златински.
Той уточни , че имат извадени данни за обработвани масиви с ябълки, круши, картофи, домати, малини и грозде. Всичко това се прибира в момента , заради което е притеснителен фактът, че цяла седмица няма регистрирани едноднвни трудови договори.

За есенната кампания са купени около 200 еднодневни договори, а за миналата година броят им е бил около 900. През месец септември е бил съставен и един акт за липса на такъв договор.
В сферата на земеделието като цяло са констатирани общо 195 нарушения, а основните от тях са по линия на безопасни и здравословни условия на труд.