/ IStock
Районната прокуратура в Кюстендил внесе обвинителен акт срещу 46-годишна управителка на офис за мобилни услуги заради измами. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

В периода от ноември 2013 г. до май 2018 г. обвиняемата работила като управител в офис-магазин в Кюстендил. За реализиране на търговските си цели, тя заблуждавала част от клиентите на обекта. Мотивирала ги да подписват документи - договори за мобилни услуги, допълнителни споразумения, сертификати за пакетни услуги и други подобни, при по-неизгодни за тях условия. В действителност това не съответствало на волята и нуждите им. За да постигне тези резултати обвиняемата се възползвала от неопитността или неосведомеността им, като пострадалите от действията й били граждани в напреднала възраст, влошено здравословно състояние, проявяващи доверие и наивност, с местоживеене в друга държава.

Задържаха обирджията на пенсии от „Гео Милев“, измамил още един пенсионер

Управителката обяснявала на клиентите условията по договорите за мобилни услуги по завоалиран и измамлив начин, като ги заблуждавала относно реалните условия за предлаганите услуги и съдържанието на документите. Разпечатвала само по един екземпляр от тях, не им предоставяла копие от същите, както и не давала възможност да ги четат или изобщо да се запознаят със съдържанието им. Често изготвяла договори, които клиентите подписвали, а след това им съобщавала за допусната техническа грешка в бланката, поради което по-късно щели да бъдат унищожени. Вместо коригирано копие на същите, разпечатвала нови такива и отново поднасяла за подпис. Действайки по този начин, регистрирала в системата на търговското дружество, в което работила, всички подписани от клиентите документи, в това число и тези, за които твърдяла, че са сгрешени.

В редица случаи обвиняемата предоставяла някои от въпросните документи за подпис на другите служители в търговския обект. Възползвайки се от ръководните си функции, г задължавала да ги подписват от името на мобилния оператор. По този начин тя целяла да прикрие част от деянията си.

Демонстрирайки любезно отношение, управителката успявала да спечели доверие сред клиентите, които идвали в офиса на дружеството. Част от въведените от нея в заблуждение, поради напредналата си възраст или ниска техническа култура, на по-късен етап установявали значително завишаване на сметките си за мобилни услуги. Те посещавали офиса, като отново търсели контакт с управителката, допълват още от обвинението.

Към някои от сключваните чрез измама договори често се предлагали различни електронни устройства – мобилни телефонни апарати, таблети. Обвиняемата не ги връчвала на въведените в заблуждение клиенти, а ги предоставяла на други лица, с което постигала други свои цели.

Тези деяния обвиняемата извършила след като през 2015 г. била освободена от наказателна отговорност и е била единствено глобена за документно престъпление, докато заемала друга длъжност в същия търговски обект.

Предстои делото да продължи в съда, уточниха още от прокуратурата.