УЕФА се усъмни, че Марек уговаря мачове, БФС наказа. Клубът искат разследване
УЕФА се усъмни, че Марек уговаря мачове, БФС наказа. Клубът искат разследване / Гонг

Официален сигнал е постъпил от Европейската футболна централа за съмнения за уговорени мачове в А група. Това стана ясно след решенията на Дисциплинарната комисия на БФС днес. Заподозреният отбор е Марек, но не става ясно за кои двубои става въпрос и кои са евентуално замесените лица в тях.
БФС обаче налага санкция на дупничани. Те са глобени с 10 хил. лв. Ето и какво гласи официалното съобщение на сайта на Футболната централа, касаещо провинението на Марек:
"За постъпили официални уведомления от УЕФА за сериозни съмнения за участие на ПФК „Марек" гр. Дупница в срещи от първенството с предварително уговорен резултат на основание чл.46, ал.6, б.А, ДК налага имуществена санкция на ПФК „Марек" гр. Дупница в размер на 10 000 лв.", пишат от БФС.
Мач на Марек попада за втори път под съмнение този сезон за евентуално „черно тото", научи Гонг в собствено разследване. БФС е уведомен също така за втори път от УЕФА, която се базира на анализи на букмейкъри за движението на коефициентите.
Клубовете, участвали във въпросните два мача на Марек, също са уведомени за това, но на този етап това не води до никакви санкции за тях. Както е известно, принципно при „черно тото" невинаги и двете страни-участнички в срещата по дефиниция задължително са замесени.
При евентуално трети сигнал към Марек, или към който и да било клуб при подобно съмнение, ще се удвои или утрои глобата от БФС. За по-сериозна санкция, разбира се е необходимо доказване на вината по съдебен път.
От отбора на Марек веднага реагираха, след като се появи информацията за налагане на глоба в размер на 10000 лева от БФС с мотивът "съмнения за уреждане на мачове".
"В Марек знаем откъде произлизат тези атаки. Те са от президента на един клуб, който не желае Марек да бъде в А група. С ръководството на клуба сме разговаряли и настояваме за детайлно разследване на сигналът или сигналите, които са подадени и очакваме да бъдат предоставени конкретни доказателства. Най-отговорно заявявам от името на целия клуб, че ако такива доказателства не бъдат предоставени, ще търсим правата си в съда за уронване престижа и авторитета на Марек", заяви пред zadupnitsa.com изпълнителният директор на Марек Иво Паргов.