Творби на кюстендилски автори ще бъдат представени в Кеймбридж
Творби на кюстендилски автори ще бъдат представени в Кеймбридж / Личен архив

Кюстендилските автори - Калин Василев и Костадин Костадинов са отличени в националния литературен конкурс „Голямата книга на малкия град". Двамата са наградени и от сдружение „Книги без граници", поради което сборникът с разкази „Авангардни безделници" на Василев и романът „Ситно, с клякане" на Костадинов ще бъдат представени в Кеймбридж, Англия.
Конкурсът се проведе в гр. Бургас и в него участват извънстолични писатели и поети.
"Ситно, с клякане" е книга, която осмисля близкото ни минало чрез сатирата. На прицел всъщност са уродливите остатъци на социализма в живота и мисленето на хората днес, начините, по които вероятно цялото наше поколение гледа на проблемите и случващото се около нас и решаването им - с крупни далавери или тарикатлъци на дребно. В голямото блато на мисленето ни е много трудно да виреят хора със здрав разум и чисто сърце. Може би сравнително по-спокойният живот на село, здравата селска философия и чувство за хумор са благоприятни за ярката колоритна картина и оценка на днешния ден, в който влачим веригите на миналото. Раздялата ни с предишния живот и мислене ще е най-категорична и безболезнена през осмиването му, особено когато е мъдро и талантливо.Това е втората книга на Костадин Костадинов на тази тема, първата - "Рицарите на празната чаша" бе обявена за една от 20-те най-влиятелни книги на 2013-та година.

Творби на кюстендилски автори ще бъдат представени в Кеймбридж
netinfo

Калин Василев печели конкурса "Романът на бъдещето", част от кампанията "Голямото четене" на БНТ, два пъти заема второ място на конкурса за кратка проза на LiterNet и eRunsMagazine - през 2008 г. и 2015 г., печели първо място за кратка проза на списание "Едно" (2007). Номиниран е в категория "Проза" на IV Национален литературен конкурс на издателство "Хермес" (2010). През 2014 г. след конкурс става един от петимата български участници в ежегодния литературен семинар на фондация „Елизабет Костова". През 2015 г. печели второ място на конкурса "Рашко Сугарев", а след това отказва отличие от конкурса „Атанас Липчев", след като установява, че не е спазил едно от условията. Поканен е за член на журито на литературния конкурс „Петя Дубарова" (2015). Автор на сборника с разкази "Опити за любов и щастие" (2012), след като през същата година печели националния литературен конкурс на издателство "Хермес". С тази книга печели и конкурсите "Светлоструй" (2012) и "Южна пролет" (2013) - за белетристика. Вторият му сборник с разкази "Авангардни безделници" излиза през 2014 г. Калин получава почетния медал на Югозападния университет "Неофит Рилски" за високи резултати в литературата. В продължение на две години работи като репортер и водещ в "Дарик радио". Магистър по право.