Тръгва делото за скрит уникален археологически паметник, спасен от иманяри
Тръгва делото за скрит уникален археологически паметник, спасен от иманяри / netinfo

Приключило е разследването по делото с открития през миналата година уникален археологически паметник тип "стела" край с. Баланово и материалите са предадени на прокуратурата с мнение за съд, съобщи прокурорът Ангел Байрактарски. Находката, спасена от полицаи от ОД на МВР е мраморна плоча с размери 2,36 на 1,18 м. 

Плочата е била обект на посегателство от антично светилище в землището на невестинското с. Долна Козница. Тя е е била на входа на светилището и първоначалната й датировка е 2-3 век. Самото светилище е регистрирано в Археологическата карта на България. Културният паметник бил укрит от иманярите и техни помагачи и  закопан край реката в с. Баланово, общ. Дупница.
Сега находката е в музея в Кюстендил.

Плочата е надпис-посвещение, текстът съдържа списък на членовете на култови сдружения. Част от имената, изписани на плочата са и на членове на участници в тогавашния градски съвет на древна Пауталия.

Обвинение е повдигнато срещу трима души, които не предали археологическата находка на властите, което е престъпление, обясниха от прокуратурата. Любен Джермански, Радослав Велев и Румен Свиларски са обвинени по чл. 278 от НК, който предвижда лишаване от свобода до две години или глоба от 1000 до 5000 лв. Ако обвиняемите нямат други криминални престъпления, наказанието им може да е само административно.