/ Маргарита Петрова
Наредба ще регламентира реда и начина на отпускане на еднократна финансова помощ на граждани от бюджета на Община Дупница. Досега еднократни финансови помощи на жители на община Дупница са се отпускали съгласно инструкция приета от ОбС през 2008 година, Наредба за реда и начина на отпускане не е приемана.

Предвид времето от гласуване на инструкцията и установени пропуски вносителят на Наредбата, общинския съветник Димитър Крекманов предлага Инструкцията да бъде отменена и приета Наредба, която да регламентира отпускането на помощите. Не са необходими допълнителни средства за прилагането й. Очаква се по-ефективно и справедливо разпределение на средствата, определени в бюджета на общината за предоставяне на еднократни финансови помощи по решение на ОбС.

Промените, които се предлагат да залегнат в Наредбата - увеличава се размера на предоставяната еднократна финансова помощ до 500 лв. по предложение на Постоянната комисия и заповед на кмета и над 500 лв. по решение на ОбС Дупница, досега сумата беше 200 лв.

Ще залегне условието помощта да се отпуска еднократно в рамките на една календарна година, а лицето или семейството няма да имат право на отпускане на помощ в две последователни години, считано от 2018 година. Финансовата помощ ще се отпуска на лица и семейства, за които са изчерпани всички възможности за самоиздръжка и за подкрепа от роднините по права линия.

Освен това средства на хора, които са в затруднено материално положение, за задоволяване на инцидентно възникнали здравни или социални потребности от жизненоважен характер, ще се изплащат при условие, че инцидента е настъпил най-късно 1 година преди подаване на искането.

Проекто-наредбата е публикувана на сайта на Община Дупница, раздел ОбС и по нея могат да се правят предложения.
Дарик- Кюстендил