Шивачки в спор с Бюро по труда
Шивачки в спор с Бюро по труда / Маргарита Петрова

Проблемите на шивачките от вече неработещата фирма „Стратос технолоджи" продължават. След като и до днес не са им изплатени заплатите, сега жените имат проблем с регистрацията в Бюро по труда.

Освободените работнички отказват да работят във фирмите, в които ги насочват експертите от Бюрото. 63 от общо 200-те работнички от шивашката фирма Стратос технолоджи" вече са се регистрирали в Бюрото по труда в Дупница. На част от освободените работнички обаче им била отказана регистрация, тъй като те не искат работа във фирми, в които Бюрото по труда ги насочва. Те отказват, защото имат информация, че в предлаганите фирми заплащането е ниско и не е редовно. Някои от жените вече са си намерили работа, като очакват до седмица две да са на новите си работни места и затова не желаят да приемат предлаганата им от експертите работа. Искат да се регистрират, за да не губят дните за стаж.

Директорът на Бюро по труда Наташа Илиева категорично отрече твърденията им. Тя обясни, че дори Бюрото да ги насочи към фирмите, първо трябва да регистрира жените като безработни. Те обаче губят правото на регистрация за 6 месеца, ако откажат предложената им работа.

„Почти всички работнички от „Стратос технолоджи" отказаха работа", заяви Наташа Илиева. Според нея работничките предпочитат да работят без договор някъде и едновременно с това да получават обезщетението за безработица.