Местен референдум за депо в Джерман, паралелно с евроизборите иска Тасков
Местен референдум за депо в Джерман, паралелно с евроизборите иска Тасков / Маргарита Петрова, Дарик- Кюстендил, архив
Сдружение „Бъдеще за Джерман“ ще обжалва заповедта на областният управител Виктор Янев, с която се разрешава изработването на Подробен устройствен план на площадка за инсталация за предварително третиране на смесени отпадъци и инсталация за компостиране на биоразградими отпадъци в землището на с. Джерман.
С това разрешение на областният управител продължават действията на община Дупница по отношение на намерението за изграждане на Център за третиране на неопасни отпадъци. Със същата заповед беше одобрено и представеното задание за проектиране. Сдружение „Бъдеще за Джерман“ обаче ще обжалва заповедта. Според председателят Борислав Тасков имат основание за оспорване.
В заявлението до областната администрация, входирано на 16 януари от кмета на община Дупница са предоставени съгласувателни писма, становища и съгласия, сред тях и решение на ОбС от 16 декември миналата година, с което е утвърден терена в с. Джерман. Според Тасков обаче има вероятност, то да се окаже незаконосъобразно, тъй като се оспорват правата на д-р Крум Бонев като общински съветник.
По сигнал на д-р Пламен Соколов до ОИК Дупница за конфликт на интереси от страна на д-р Крум Бонев се иска прекратяване правомощията на общинския съветник от ЕНП. Според Комисията конфликт на интереси няма. Решението на ОИК от 12 декември обаче се обжалва пред Административен съд. Ако съда се произнесе, че д-р Бонев е гласувал в конфликт на интереси, гласа му по всички докладни би бил недействителен, а тъй като той е гласувал „за“ Центъра за отпадъци да бъде в Джерман и един глас в този случай е решаващ, може да се окаже, че решението за депото е невалидно смята Тасков.
 
Дарик- Кюстендил