РИК
РИК / netinfo
Две жалби са постъпили в РИК- Кюстендил в изборния ден. По едната, комисията взе решение с което, цитирам: “Задължава Областния управител на област с административен център Кюстендил, незабавно да премахне инсталираните видео заснемащи устройства от целия втори етаж на сградата на Областна администрация Кюстендил”.

Въпросът за заснемането и излъчването на дейността на РИК е третиран единствено в чл.71 от ИК и се отнася до заснемането и излъчването на заседанията на РИК. Изборния кодекс на урежда друга възможност за видеозаснемане на РИК, пише в жалбата, подадена от Михаела Крумова.

“Доколкото камерите се намират в района на дейността на РИК, няма яснота от кого са поставени, с каква цел и са инсталирани без съгласуване с РИК Кюстендил жалбата е основателна и следва да се уважи” пише в мотивите на комисията.

Решението подлежи на обжалване пред ЦИК чрез Районна избирателна комисия в Десети изборен  район - Кюстендилски в 3-дневен срок  от обявяването му.

Другата жалба е от Емил Венев. В сигнала се сочи, че пред секциите в с.Пастух, Четирци, Друмохар и Лиляч се извършват агитационни действия от съответните кметски наместници в тези села.

По сигнала е извършена проверка от членовете на РИК С.Манова и Д.Ангелова, които са докладвали, че сигнала е неоснователен, тъй като от проведените разговори с председателите на посочените СИК, не е установено кметските наместници да са извършвали предизборна агитация пред изборните помещения на съответните секции. Те за изпълнявали своите служебни задължения в определените за това места. Сигналът на Емил Венев е отхвърлен като неоснователен.
Дарик- Кюстендил