Регионалният съвет за развитие на Югозападен район проведе заседание
Регионалният съвет за развитие на Югозападен район проведе заседание
Предоставянето на електронни административни услуги от Областните администрации през Системата за сигурно електронно връчване бе една от водещите теми в дневния ред на заседание на Регионалния съвет за развитие на Югозападен район.

На 4 и 5 април ще се проведе Регионален съвет за развитие на Югозападен район

Заседанието се проведе в община Разлог, като в него взеха участие областният управител на Кюстендил Виктор Янев, главният секретар Гергана Михайлова и Василка Манчева - директор Дирекция „АКРРДС“. По време на регионалния форум присъстващите обсъдиха прилагането на Практическите насоки по спазване на Закона за електронно управление и Наредбата за удостоверенията за електронен подпис в администрациите. По тази тема докладва Атанас Темелков - представител на Държавна агенция „Електронно управление“.

Регионалният съвет за развитие на Югозападен район проведе заседание

Сред дискутираните теми бе и дейността на създадената Държавна агенция за пътна безопасност. Председателят й Малина Крумова обсъди с членовете на Регионалния съвет възможностите за оптимизиране на функциите и задачите на институциите и ведомствата, участващи в изпълнението на мерките и дейностите по пътна безопасност.

Регионалният съвет за развитие на Югозападен район проведе заседание

Коментирани бяха и получените резултати от първия етап на Социално-икономическия анализ на районите в Република България. Анализът има за цел да подпомогне подготовката на Оперативна програма за регионално развитие, както и на други програми, финансирани със средства от Европейските структурни и инвестиционни фондове. Социално-икономическият анализ е и в подкрепа на разработването на основните стратегически документи за следващия програмен период 2021-2027.

Сред темите, които бяха на фокус по време на заседанието на Регионалния съвет, се откроиха предизвикателствата и корупционните рискове при присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство. Обсъдени бяха и възможностите за кандидатстване на областните управи за реализация на проекти на местно ниво.

Председателстващ на Регионалния съвет за развитие на Югозападен район бе областният управител на Благоевград Бисер Михайлов. В заседанието на Съвета взеха участие още областният управител на Перник Ирена Соколова, кметът на Дупница инж. Методи Чимев, зам.-кметът на Кюстендил Росица Плачкова и други