Регионалната академия за мениджмънт в културата идва в Кюстендил
Регионалната академия за мениджмънт в културата идва в Кюстендил / Интернет

Мениджъри в областта на културата от Югозападния регион ще се срещнат днес в Кюстендил, за да продължат своето обучение във втория курс от Регионалната академия за мениджмънт в културата.
Специални гости във втория курс ще бъдат кметът на Кюстендил г-н Петър Паунов и проф. Греди Асса, директор на НДФ „13 века България". Само преди няколко дни бе открита първата дигитална изложба на Владимир Димитров - Майстора от НДФ „13 века България" в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата.
Чужди и български експерти ще помагат на участниците в програмата не само със споделяне на знания, но и с участието си в общи дискусии по практическите казуси от обучението. По традиция обучаемите посещават културни институции във всеки от градовете от Югозападния регион, в които се провежда обучението. След успеха на програмата в Благоевград, където общината прие голяма част от идеите на нашите културни мениджъри и чуждите експерти за развиване на модела на управление на Ансамбъл „Пирин" и Камерна опера, сега участниците в програмата ще търсят успешните модели на развитието на Празник на плодородието ; Художествена галерия „Владимир Димитров - Майстора" и Общински драматичен театър.
Финансирането за култура никога не е достатъчно и една от работните задачи на курс 2 ще бъде да повиши знанията и уменията на участниците в програмата относно набиране на средства и привличане на алтернативно финансиране, като се използват иновативни модели и добри практики от други европейски градове. Водене на преговори и управление на конфликти е третият акцент на курса и едно от най-често срещаните предизвикателства за мениджърите, особено в областта на културата и изкуството.