/ Община Дупница
Първите деца-стипендианти на Община Дупница получиха своите награди днес. Това се случи в заседателната зала на администрацията, а финансовите стимули и подаръци връчи кметът на Общината инж. Методи Чимев.

10 момчета и момичета от Община Дупница ще получат стипендии тази година

Ежегодно, Община Дупница вече ще осигурява стипендии за деца от общината, които са успели в различните сфери. "Има Наредба, която определя държавно стимулиране не изявени деца, но не всички даровити момчета и момичета можеха да бъдат финансирани.

В същото време, в Дупница има много талантливи деца в различните сфери, но както казах не всички отговарят на критериите на тази Наредба. Поради тази причина г-н Чимев ни възложи подготовката и направата на общинска наредба, която да даде възможност да подпомагаме ние сами нашите си деца.

И това се случи. Имахме подадени 27 предложения, като комисия в чийто състав попадат и 4-ма общински съветници разгледаха предложенията и одобриха децата в различните сфери", обясни началникът на отдел "Образование" в Общината Тодор Петков.

"С успехите, които сте постигнали заслужавате нашите съграждани да знаят за вас. Вие сте бъдещето на този град и тази страна, еталон за младите и гордост за Дупница.

Община Дупница приема документи за стипендии на даровити деца

Продължавайте да се развивате все повече и повече и винаги гонете върховете. Искам да Ви благодаря от мое име и от името на всички жители на общината за това, което сте постигнали, за това, че имената ви се свързват с успех и позитивизъм за Дупница.

А на родителите, които виждам тук - продължавайте да ги подкрепяте, насърчавайте ги, а имате ли нужда от подкрепа - винаги можете да се обърнете към Община Дупница. Те са гордост за вас и за всички нас", обърна се към присъстващите инж.Чимев.

Годишната стипендия "Св.Иван Рилски" бе връчена на световния вицешампион по кикбокс Доброслав Радев. Освен него, от представителите на спорта бяха наградени - Александра Георгиева (вицеевропейски шампион по таекуондо),

Митко Джорджев и Кирил Механджийски (и двамата също с медали от европейските първенства по таекуондо), състезателката по ски-бягане и републиканска шампионка Никол Дишова и шампионката по художествена гимнастика с първо място и от международния турнир "Кралица на Аида" Любена Стоилова.

В рамките на 2019 г. са предвидени 18 различни събития за учениците в Дупница

Годишна стипендия получи Никол Ангелова, която спечели златна грамота на Националното състезание по български език за миналата година и бронзова такава за тази година в България. Другият стипендиант в раздел - наука и техника бе Йордан Стоилов заради първите си места на олимпиадите по английски език и география тази година.
Голямата стипендия в раздел "Изкуство и култура" бе определена за Йоана Югова.


Тя спечели 2-о място на световния шампионат по фоклклор и отново стана втора на международния фолклорен фестивал "Златен прах". Освен нея, финансови стимули получиха Катрин Младенова за 3-ото си място на Международния фестивал "Абанико" и златен медал от световния конкурс за рисуване във Виена през 2017 година.