/ Дарик Добрич - архив
Агенцията по заетостта започна  на своята електронна страница проучване на потребностите на работодателите в България от кадри. Представителите на бизнеса могат да посочват директно в on-line анкетен формуляр обхвата, професиите, компетенциите, знанията и уменията на търсените от тях работници и специалисти, заяви Станислава Поповска, директор на Регионална дирекция по заетостта  Благоевград.

„В разработената от Агенцията по заетостта анкета въпросите са свързани с търсеното професионално направление или област на висшето и средното образование, с конкретни професии от утвърдения от МОН Списък на професиите за професионално образование и обучение /СППОО/, както и с търсенето на кадри без специална квалификация.

Резултатите от това проучване ще бъдат обобщени през месец март, когато ще може да се каже от какви точно работници се нуждаят фирмите в региона. Тези резултати ще може да се ползват и при планирането на специалностите за изучаване в професионалните и профилирани училища”, коментира Поповска.

За района на областта основно  се търсят работници за шивашката промишленост и  в сферата на услугите и на търговията.  За Кюстендилска  област  са обявени много свободни работни места и  в сферата на дървопреработването. По данни на дирекцията нивото на безработица в областта е 9%, а броят на регистрираните безработни лица е 5 090.