Продължава работата по досъдебното производство по повод смъртта на Ангел Христов – Геле, известен като един от дупнишките "братя Галеви", съобщиха от прокуратурата в Кюстендил.

Галеви са плащали 300 лв. наем: Имотът, където почина Христов, е на офшорна фирма

Резултатите от експертизите към вчерашна дата показаха, че смъртта е настъпила вследствие на масивен инфаркт, както и това, че дактилоскопските следи, иззети от тялото, съвпадат с тези, които са били заложени в системата, когато Ангел Христов е бил обявен за международно издирване. Досъдебното производство по случая продължава. Разпитват се свидетели, иззети са и нови биологични материали, но заключенията все още не са готови.

Ангел Христов почина в т.нар. "имение" в дупнишкото село Ресилово на 3 юни.

Той, заедно с Пламен Галев "изчезнаха" преди години, след като бяха осъдени за участие и ръководене на организирана престъпна група. Те бяха обявени за издирване и с червена бюлетина на Интерпол.

До този момент остава загадка как Ангел Христов е успял да се върне в България, без да бъде забелязан от МВР.

Погребението на Христов беше спряно във връзка с разследване на начина, по който Христов се е прибрал в България, без за бъде задържан за излежаване на присъдата си.

След аутопсията: Обявиха причината за смъртта на Ангел Христов

Галев и Христов - бивши барети - бяха окончателно осъдени в началото на май 2012 г. на пет години затвор за участие в организирана престъпна група за рекет и изнудване.

През 2021 година Окръжният съд в Кюстендил уважи по-голямата част от исканията за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито от Пламен Галев, Ангел Христов и техните съпруги имущество, по делото, което заведе  Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ). Съдът уважи част от исковете, в общ размер на 2 474 582 лв. Престъпленията, за които Пламен Галев и Ангел Христов бяха осъдени, попадат в обсега на Закона за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност.
Елица Иванова/БТА