Илинденско- Преображенско въстание
Илинденско- Преображенско въстание / Отдел Култура
114 години от Илинденско- Преображенското въстание ще бъдат отбелязани в Кюстендил. 2- ри август е официален празник на града.
Венци и цветя ще бъдат поднесени пред паметника на Тодор Александров в 11 ч. Община Кюстендил кани на празничен концерт с участието на Христо Косашки, от 19, 30 часа на сцената на Арката на площад “Велбъжд”.

Христо Косашки е определян като приемник на едно от легендарните имена в българската народна музика – Борис Машалов. Завършва Музикална педагогика. От 2001 до 2006 година е солист в ансамбъл “Пирин” – Благоевград. Печели наградата на публиката с “Песен за цар Самуил” на фестивала “Македония фолк” в Благоевград през 2007 година. Година по-късно е носител на Голямата награда на фестивала, с песента “Герой”. В юбилейното издание на “Пирин Фолк” през 2012 година, Христо Косашки печели Първа награда за изпълнител. Изпълнява песни от всички фолклорни области, като особено богат е репертоарът му от северняшки и македонски песни.

В концерта участват и Masters of the Dance – Майсторите на Танца, с хореограф и режисьор Красимир Димитров. Групата разполага с богат и колоритен репертоар както от традиционни Български танци от различните етнографски области на България, така и със стилизиран и модернизиран фолклор с акробатични елементи, както и с интернационални танци на народите.
 
Дарик- Кюстендил