/ netinfo
Общо по 5 310 преписки е работела Окръжната прокуратура в Кюстендил и съставните й районни прокуратури през миналата година, отчете Мариана Сиракова, говорител на Окръжна прокуратура. Те са по-малко с 1332 в сравнение с 2016 година. Всички преписки са решени в регламентирания от закона едномесечен срок.

За изминалата година е работено по 19 преписки, образувани по сигнали от контролните органи и по получени от тях материали. За сравнение, през 2016 година, само два сигнала са били отправени до Окръжна прокуратура Кюстендил. Работено е по сигнали на АДФИ, Агенция „Митници”, Национална агенция за приходите, както и по сигнали на Държавна агенция „Национална сигурност”.

През миналата година прокурорите са работили и по 30 преписки, образувани след самосезиране от страна на прокурорите. Наблюдавани са 4541 досъдебни производства, което е с 24 броя повече в сравнение с 2016 година.

Все повече затворници водят дела срещу затворническата администрация

Наблюдавани са 31 незабавни производства, отчита се увеличен брой на наблюдаваните бързи производства, при които разследването приключва в рамките на седем дни. „Най-голям е броят на новообразуваните досъдебни производства за престъпленията против собствеността, предимно кражби.

На второ място са престъпленията, свързани с управление на моторни превозни средства, след употреба на алкохол и на наркотични вещества. На трето място водещи са престъпленията за причиняване на средна телесна повреда. На четвърто място са престъпления традиционни за нашия район, свързани с продажба и държане на акцизни стоки без български акцизен бандерол”, заяви Мариана Сиракова .

2685 досъдебни производства са приключени през 2017, което е 82% от общия брой наблюдавани.